top of page

Callaways Paradym är en komplett serie med teknisk innovation utöver det vanliga


Som brukligt släpper Callaway en hel serie med drivers, fairwayklubbor, hybrider och järnklubbor i en serie. Årets modeller har samlingsnamnet Paradym, som är en lek med ordet paradigm och en vink till att man släppt konventionerna och tänkt i nya banor.


Jag har själv förmånen att delta i festyran i USA när Paradym-serien har världspremiär. Och dessutom redan hunnit tjuvspela lite med grejerna som både är riktigt bra och dessutom passar ögat även om det har glunkats lite i sociala media där de läckta bilderna fått en del kommentarer som inte alltid varit helt positiva.


För egen del är jag dock klart imponerad av såväl känslan som bollträffen i den Paradym Triple Diamond-driver som jag slog en del riktiga pärlor med trots uselt väder på fina Trump National Golf Club i Los Angeles.




Driverserie med tre modeller: Paradym, Paradym X och Paradym Triple Diamond

Genom att konstruera nya Paradym med helt ny metodik från grunden har Callaway lyckats undanröja kompromissen som annars råder mellan maximal längd och extremt förlåtande egenskaper.


Med det man kallar 360 Carbon Chassis har man helt tagit bort titan från huvudet och därmed kunnat manipulera tyngdpunkten för att skapa optimala egenskaper.

Standardmodellen Paradym har stort motstånd mot vridning och justerbar perimeterviktning. Det här är en klubba för alla typer av spelare och ger hög utgångsvinkel och lite spinn med neutral bollflykt. Det ger en utmärkt kombination av längd, förlåtande egenskaper och justerbarhet.


Nästa modell, Paradym X, är en mer generöst förlåtande modell med draw-tendens, hög utgångsvinkel och maximalt förlåtande egenskaper.


Den mer kompakta Paradym Triple Diamond på 450cc har en form som passar ögat för spelare som själva vill kontrollera sin bollbana och bollflykt. Den har extremt lite spinn och lägst utgångsvinkel av alla Paradym-modeller.


Utöver nämnda 360° Carbon Chassis har drivers i Paradym-serien även försetts med nytt, AI-utformat Jailbreak-system som ger hög stabilitet samt högre bollhastighet. Den AI-designade träffytan är konstruerad för att komplettera hög bollhastighet och utmärkta utgångsförhållanden med rakare slag. Träffytan är smidd i titan och dessutom försedd med Face Cup-teknik som ger ytterligare bollhastighet.




Tre fairwayklubbor och två hybrider

Liksom drivermodellerna levererar Callaway även fairwayklubbor i de tre modellerna Paradym, Paradym X och Paradym Triple Diamond. Även här handlar det om omfördelad massa för optimering av egenskaperna.


Paradym har en progressiv form med hög utgångsvinkel och neutral bollflykt medan den mest förlåtande Paradym X-modellen har hög utgångsvinkel och lite draw-tendens med en Forged Carbon-tåsektion. Paradym Triple Diamond är en riktig pärla, kompakt och fin med lite högre träffyta och en skönt penetrerande bollbana som verkligen levererade i motvind.


Det finns en uppsjö avancerade tekniska finesser under huven på de här mästerverken, bland annat AI-designad Jailbreak med Batwing Technology för styvare huvud och bättre energiöverföring. Forged Carbon-sula på vissa modeller för bättre omfördelning av massa samt en tungstenvikt för optimering av spinn och utgångsvinkel. Till det kommer en ny, AI-designad och höghållfast Face Cup smidd i C300 maragingstål och individuellt anpassad till varje modell


Även de två hybriderna är försedda med Jailbreak med Batwing Technology samt har försetts med en tungstenvikt som sänker tyngdpunkten och placerar den närmre träffytan för mindre spinn och högre bollhastighet. AI-designad 455 Face Cup är individuellt utformad för varje modell. Den helt nya Cutwave-sulan ger utmärkt kontakt med marken tillsammans med den avfasade framkanten.




Paradym-järnklubbor

Vad är massor av längd värd om bollträffen inte också känns skön? Vi spelar ju golf för nöjes skull och därför har Callaway utvecklat nya Paradym-järnklubbor som ger gott om längd samtidigt som bollträffen känns som smör.


De två modellerna, Paradym och Paradym X, riktar sig till olika segment, men har båda en smidd träffyta som är individuellt AI-designad för varje klubba där ett ihåligt huvud med en helt ny Speed Frame-konstruktion samverkar med den tunna träffytan för enastående bollhastighet. Vi som redan älskar känslan i händerna när Callaways patenterade mikrosfärer av uretan lindrar oönskade vibrationer blir inte heller besvikna – de finns kvar.


Paradym är en smidd players distance-klubba med fin form som lär passa för många spelare, även med lägre handicap, och det är inte omöjligt att jag lägger den i min egen bag. Här finns också dubbla tungstenvikter på upp till 67 gram både intern och externt, vilket bidrar till ytterligare förlåtande egenskaper och fler greenträffar.


Paradym X är för de som vill ha maximal längd och förlåtande egenskaper. Även här finns dubbel tungstenviktning, ända upp till 79 gram, medan den tjockare topplinjen och förlåtande sulan lär kännas betryggande för många spelare.


När, var, hur?

Efter lanseringen nu kommer det att dröja en stund innan Callaway hinner fylla på lagren i alla butiker, såväl online som shoparna på golfklubbar. När de dyker upp den 24 februari får du langa upp 6999 kronor för en driver, 4499 kronor för en fairwayklubba, 3999 kronor för en hybrid och 14999 kronor för ett järnset (plus tvåtusen spänn om du vill ha grafitskaft).



0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page