top of page

Ingen elräkning för Halmstad Golfarena

Sveriges roligaste lekplats för golfare, Halmstad Golfarena, har allt man kan önska sig i form av spel- och träningsmöjligheter samt utmärkt boende. Nu tar man nästa steg i sitt hållbarhetsarbete och ansluter sin stora solcellspark till elnätet.


Halmstad Golfarena var ursprungligen en dedikerad träningsanläggning främst motiverad av högskoleutbildningen School of Golf, sedermera Elitmiljö Halmstad. Med stora ambitioner och ett idogt utvecklingsintresse har anläggningen utvecklats med större gym, slope-värderad niohålsbana och fler och fler bäddar med både hotellrum i huvudbyggnaden och stugor.


Med en större investering i en solcellspark tar Halmstad Golfarena nu nästa steg i sitt hållbarhetsarbete. Genom att bidra positivt till Sveriges energisystem med närproducerad el följer man den strategi som Halmstads kommun pekat ut som viktig för ett stabilt och hållbart energisystem.


Totalt sett kommer vår solcellspark att producera ca 2200000 kWh per år. Efter att vi har tillgodosett vårt behov kommer det att återstå el till 90–100 stycken normalförbrukande villor, säger Martin Siljegård, anläggningschef och ägare.

Ledord från start för Halmstad Golfarena har varit att vara nytänkande och ligga i framkant. Avgörande beslut togs redan vid grundandet för att skapa en hållbar anläggning. Tre exempel på detta är;

  1. Omfattande investeringar gjordes för att skapa en avancerad lösning för att tillvarata vatten i området. Detta har medfört att anläggningen idag är helt självförsörjande på det vatten som behövs för bevattning av alla grönytor.

  2. Den grässort som valdes på Golfarenans golfytor är extremt resurssnål avseende gödning och vatten. Det medför bland annat en mycket miljövänlig och resurssnål skötsel.

  3. Samtliga byggnader har konstruerats för att vara effektiva och energisnåla i drift. Ett synsätt och en strategi som har varit genomgående vid all nybyggnation och vidareutveckling av anläggningen.

Halmstad Golfarena som klimatsmart anläggning tar nu nästa kliv. Genom att ta tillvara på solenergi blir anläggningen helt självförsörjande på el.

Att säkra hållbar eltillförsel möjliggör också det pågående arbetet att fasa ut vårt beroende av fossila bränslen. Vi byter successivt ut vår maskinpark till eldrift, fortsätter Martin.

Halmstad Golfarena tillhör toppskiktet när det kommer till att vara en hållbar besöksanläggning och det är vi stolta över. Verksamheten står på många ben och växer med både fler medlemmar och hotellbäddar. Vårt mål är att Halmstad Golfarena ska skapa en positiv miljö för många med så små negativa klimatavtryck som möjligt, säger Lina Siljegård, ägare och VD.

Det ska bli intressant att se vilka framtidsplaner som finns efter den här massiva investeringen och utbyggnaden av fler stugor. Med den positiva utveckling som löpande har skett under det dryga decennium som anläggningen funnits är det uppenbart att framtiden är ljus för alla medlemmar på Halmstad Golfarena.


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page