top of page

Skytrak – en launch monitor du har råd med


En egen launch monitor till ett någorlunda rimligt pris är något som många efterfrågar. Skytrak är kanske något dyrare än man kunde önska sig, men har funktioner som ändå gör den prisvärd.


Många har gjort misstaget att hänga upp ett nät i garaget och stå där hela vintern och bankat boll efter boll. Träffen känns bra, svingen känns välpreparerad och när våren kommer så blir det en mycket obehaglig överraskning att upptäcka att en elak slice eller hook byggt bo i bagen eftersom du inte kunnat se bollbanan.


En launch monitor som mäter vad som händer när du träffar bollen och visar bollbanan på en display skulle vara bra. Men en Trackman eller Flightscope ryms kanske inte riktigt i budgeten och de enklaste enheterna för några tusenlappar är inte så pålitliga. Då är Skytrak kanske det bästa alternativet. För 21995 kronor får du själva enheten, men ett skyddande skal för 1375 är nästan ett måste.


För de här pengarna får du en launch monitor med höghastighetskamera som med relativt hög pålitlighet ger dig data – och dessutom visar den resulterande bollbanan i den tillhörande iPad-appen (eller via någon av de golfsimulatorprogram som den kan kopplas till – mer om det senare). Enligt oberoende tester är siffrorna relativt pålitliga, även om det kan skilja några procent mot en mångdubbelt dyrare Trackman eller Foresight GC2 med HMT, som är proffsalternativen för dig med stor plånbok.


SkyTrak-enhetens kamera mäter bollhastigheten, launch angle och spinntal/spin axis. Därefter tar algoritmerna i maskinen vid och ger dig längder (carry och totalt), riktning, klubbhastighet, attackvinkel m.m. Torra siffror är bra, men på iPaden (som är ett måste eftersom enheten saknar egen display) kan du också se bollbanan ritas upp och därmed kombinera din känsla med bollflykten och kunna träna på svingen.


Skygolf, som tillverkar maskinen, har en affärsmodell som också bygger på abonnemang. Om du nöjer dig med bara enheten och lite torra data och en enkel range-display så klarar du dig undan kostnadsfritt. Men för drygt en tusenlapp per år får du deras Game Improvement-paket som gör enheten riktigt bra, utöver en massa extra finesser för range-träning också närmast hål-tävling på en World Golf Tour-bana.


För den som inte redan tömt plånboken är det större paketet, ytterligare drygt en tusenlapp, som heter Play and Improve det bästa. Här får du utöver allt annat också spela WGT-golf på tio olika banor och kan spela närmast hål på 18 olika WGT-banor. Med det här paketet har du en fullständig simulator hemma i garaget och behöver inte gå utomhus förrän snön smält, gräset börjat växa och solen lyser.


För dig som vill ha en ännu mer avancerad simulatorverksamhet finns mer proffsinriktade programvaror som du kan köra via en ansluten PC. Här finns tre alternativ:

  • The Golf Club med över 100 000(!) banor och som kostar drygt 500 euro per år alternativt ungefär 1100 euro i engångskostnad.

  • True Golf E6 där baspaketet kostar 335 euro per år och ger dig 15 olika banor.

  • Perfect Golf med 12 banor för 220 euro per år.

Sammanfattningsvis är det ingen tvekan om att det här bara är en enhet för dig som har råd. Ett utlägg på nästan 24000 och så löpande kostnader på ett par-tre tusen per år är inte någon budgetverksamhet. Men å andra sidan är det heller ingen tvekan om att Skytrak är en prisvärd maskin för dig som tränar seriöst och besöker en golfsimulator regelbundet. För kompisgäng eller golfklubbar som vill bedriva inomhusverksamhet är det en "no-brainer".

0 kommentarer

Comments


bottom of page