top of page

Viktor Hovlands resa från amatör till världstoppen


År 2019 klev Viktor Hovland in i tävlingen World Wide Technology Championship i egenskap av amatör. Tävlingen blev bevisligen en nyttig lärdom för den då 22-årige norrmannen. När Viktor återvände till Mayakoba 2020 fick han ställa sig högst upp på prispallen efter att alla spelare puttat bollen i 18:e hålet.


Inför 2021 års upplaga av tävlingen anlände Hovland med betydligt större förväntningar på sig - men förutsättningarna var inte de bästa. Inför första rundan stod norrmannen nämligen utan driver. Detta efter att Danny Lee lånat klubban och återlämnat den i bitar. Hovland fick hjälp av James Hahn som hade en driver att låna ut. “Den går omkring 10 yards kortare men jag känner att jag slår lite rakare och lite lägre”, sa Hovland då. Trots den minst sagt stressiga uppladdningen stod ynglingen pall för pressen. I november i år blev norrmannen den första att vinna en PGA-tävling ”back-to-back” sedan Brooks Koepka lyckades med bedriften år 2019. Scorekortet visade hela 23 under par, och bankkontot fylldes på med närmare 1,3 miljoner dollar. I dag är Viktor Hovland en sensation i golfvärlden, men var kom han ifrån?


Världens bästa amatör blev proffs Året är 2014 när Hovland väljer att lämna hemstaden Oslo för tre års college-golf på Oklahoma State University. Därefter har resan gått snabbt. Hovland har på kort tid gått från amatör till Norges bästa golfspelare genom alla tider, och ett namn som hör till den absoluta världstoppen. Norrmannen var dock inte vilken amatör som helst. År 2014 vann Hovland Norges största golftävling för amatörer. Fyra år senare slog han sedan igenom ordentligt på den internationella scenen, då han kammade hem den prestigefulla tävlingen U.S. Amateur på Pebble Beach. Vinsten gav honom bland annat en plats i 2019 års professionella U.S. Open, som även den ägde rum på den anrika banan i Kalifornien. Och norrmannen verkar trivas i solen på USA:s västkust. Han gick de fyra rundorna på blott 280 slag, vilket är det bästa resultatet från en amatör i U.S. Opens långa historia. Efter den fina prestationen fick Hovland äntligen titulera sig ”proffs”. “Det är såklart en häftig sak, och jag hoppas att jag drar nytta av den här upplevelsen i min professionella karriär”, sa en glad Hovland.


Bröt 37 år gammalt rekord Visst drog han nytta av upplevelsen, den unge norrmannen. Det dröjde inte länge innan Hovland fick sitt stora genombrott i golfvärldens finrum. I hans blott 17:e start vann han sin första tävling på PGA-touren – Puerto Rico Open. Vinsten var historisk inte bara för Hovland själv, utan även för hela Norge som aldrig tidigare sett en landsman vinna en PGA-tävling. Att vinna U.S. Amateur och en tävling på PGA-touren innan 23 års ålder är långt ifrån alla som gjort. Hovland är den blott fjärde spelaren att lyckas med bedriften, och placeras därmed i sällskap med Phil Mickelson, David Gossett och Tiger Woods. I oktober samma år fick Viktor Hovland även sitt ensamma rekord. Norrmannen gick 19 golfrundor i rad som alla slutade med ett resultat på 60-talet, något ingen spelare lyckats med sedan år 1983. Därefter har Hovland hunnit vinna ytterligare tre professionella tävlingar, och den senaste i raden kom alltså i World Wide Technology Championship på Mayakoba. Norrmannen är i skrivande stund rankad som 10:a i världen. Om utvecklingen fortsätter i den här takten lär det inte dröja länge innan Hovland toppar samma lista. Hitta odds på Viktor Hovland i kommande tävlingar på https://www.bettingselskaper.com/norske-profiler/viktor-hovland-odds/.

0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page