top of page

Öka farten med The Stack System

En "klubba" med ett litet viktpaket och en mycket kompetent app. The Stack System är ett smart och smidigt sätt att få upp farten.Slå långt är inte allt i golfen. Men det är inte mycket som går upp mot att se kompisarnas snopna miner när man langar ut en drive 20–30 meter förbi deras bästa pärlor. Och det räcker inte bara med att önska sig mer längd – I wish – man måste kämpa lite. Det finns flera olika hjälpmedel för att få upp svinghastigheten och ett av de bättre är The Stack System.


Det här är liksom andra manicker för det här syftet inga magiska prylar utan det handlar om att lära kroppen att högre hastighet är normalt och säkert så att man kan låsa upp den "fartspärr" som man har inbyggd naturligt.


Smarta killar bakom smart system

The Stack System är utvecklat av Sasho MacKenzie, expert på biomekanik, och Marty Jertson, ingenjör på Ping där han bl.a. jobbat på utveckling av drivers och det geniliska iPing-systemet för utprovning av putters. Det är många som litar på de två smarta killarna, bland andra Matt Fitzpatrick som är en av de som använt The Stack System för att öka sin längd rejält – vilket gav bra utdelning när han vann US Open.


Inga konstigheter

Det är som sagt ingen Stig Helmer-pryl utan en "klubba" på 42 tum där man skruvar på olika vikter som ligger i en liten och smidig väska. Sedan är det bara att starta appen och följa de mycket informativa videoklippen och instruktionerna.


För mig som är otålig och slarvig är det bra att appen inte bara berättar vad jag ska göra utan hur länge jag ska vänta mellan de olika omgångarna. Det är lite smått irriterande till en början, men enligt utvecklarna är den här väntetiden en viktig del i att göra framsteg på rätt sätt.


Jag använde en smart PRGR-launch monitor för att kolla min hastighet. Den här prylen har jag haft länge, det är en mycket smidig enhet att släpa med sig i bagen och använda. Tyvärr har den på sistone visat mycket sorliga siffror och när jag i vintras försökte slå allt vad jag orkade snittade jag knappt 95 mph med drivern. Och jag är förvisso både gammal och sliten, men någon måtta får det ju vara.


Börja från början

Appen är lite som att gå till en instruktör. Man får börja med att visa vad man har via en så kallad baseline-test. Det är väldigt smidigt att låta appen lyssna på resultaten så att man slipper plocka upp mobilen och slå in siffrorna varje gång. Man får dock en del frågande blickar och till och med en kille som kom fram och undrade varför jag hojtade 98, 99, 96, 100 på rangen ... :)


Utöver de vanliga svingarna får man också prova enhandssvingar och det här var något jag inte trodde att jag skulle klara alls. Men det var faktiskt inte så lurigt och faktiskt riktigt skönt, särskilt med höger hand (jag är väldigt högerdominant), men även vänsterhanden funkade ok. Farten här var faktiskt högre(!) än med båda händerna.


Grunderna

När man gjort sina första tester och är sugen på att komma igång så ... ska man inte göra det. Lite snopet säger appen att jag ska vänta ett par dagar innan jag går vidare.


När jag så får komma igång finns olika program att välja och jag valde det rekommenderade Foundation. Lika bra att sätta grunderna. Efter första sessionen väntade jag lite för länge innan nästa och då ville appen att jag skulle börja om från början – så man får vara lite ihärdig och inte slappa i soffan i stället för att ge sig ut och svinga. Eftersom man inte slår några bollar går det dock utmärkt att träna hemma i trädgården – men då kanske grannarna börjar undra varför man står och hojtar siffror på engelska.Redan efter några veckor har jag "biohackat" min kropp och fått upp farten relativt bra. Jag kom upp över 100 mph i snitt ganska tidigt och nu ligger jag närmare 105 mph i snitt. En ökning på 10 mph som jag hoppas ska bli några mph till om jag kan hålla igång träningen.


Om du också blir sugen på att slå längre kan du köpa The Stack System på deras hemsida, Du får pröjsa drygt 5000 spänn (drygt 8000 om du vill ha PRGR-enheten på köpet), men för de pengarna får du utöver "klubban" och vikterna en egen coach i mobilen. Dessutom kan du låta en familjemedlem eller vän träna med samma grejer i sin egen mobil.


0 kommentarer

Comments


bottom of page