top of page

Analysera din sving i 3D med GEARS Golf

Video och Trackman i all ära, men inget går upp mot att ta en lektion i Falkenbergs GEARS Golf-studio. Här kan du mäta alla möjliga (och omöjliga) saker och verkligen få svart på vitt exakt vad du gör i varje bråkdel av en sekund i svingen.

När jag fick en inbjudan till Falkenberg Golf Academy och Rikard Fors studio på Falkenbergs GK var jag lite skeptisk till om det kunde vara något att lägga tid på, men jag har känt Rikard länge och det är alltid trevligt att träffa honom så jag åkte dit för att ta en titt på hans GEARS Golf-system. Och det ångrar jag verkligen inte!


Revolution efter revolution

När videokameran kom så sa många instruktörer att det knappt är lönt eftersom man ju ser på bollen vad man behöver göra. Inte långt därefter hade varenda pro en videokamera och skärm med analysverktyg där de kunde rita och berätta. När sedan Trackman och andra launch monitors dök upp fanns det också ett visst motstånd till en början, främst på grund av priset. Idag är det inte många instruktörer som inte har en launch monitor.


Blir då GEARS nästa grej som alla ska ha? Kanske inte. Det är nämligen inte bara hutlöst dyrt (flera hundra tusen i inköp och installation samt tiotusentals kronor i årsavgift), det är också en lite meckig hantering. Därför är risken stor att det bara blir några enstaka ställen som erbjuder detta – och det är synd!


För mig som golfnörd – och faktiskt för alla som tar lektioner – är GEARS Golf det bästa som hänt på många år. Kostnaden för systemet innebär naturligtvis ett påslag på lektionspriset, men de pengarna är väl investerade när du snabbt kan bli bättre på golf med en större förståelse för vad du gör och vad du behöver göra i svingen.


En riktig "eye opener"

Efter att ha meckat på mig en massa kardborreförsedda grejer, en keps, en väst med långa ärmar, ett bälte, två "knäskydd" och ett par riktigt snygga(?) filttofflor satte Rikard dit ett gäng reflekterande "bollar" som de åtta höghastighetskamerorna skulle följa. De reflekterande detaljerna på mina fina ECCO-skor fick vi täcka över för att inte förvirra systemet. Även klubban har de reflekterande bollarna och när allt är klart och konfigurerat kan jag se på en skärm exakt hur jag rör mig och hur klubban rör sig.Eftersom jag inte är helt obekant med min svings brister var det ingen överraskning att den första svingen jag gjorde inte var mycket att hänga i julgranen när Rikard lade upp den på skärmen sida vid sida med en genomsnittsspelare på PGA-touren. Min höft var 12 grader öppen i träffen. Bara runt 30 grader mindre än en proffsspelare. Dessutom hade jag redan i början på nedsvingen skjutit fram höfterna mot bollen och fått en så kallad early extension.


Det var inte mycket till "eye opener", men när Rikard via 3D-systemet visade hur jag skulle skjuta ut baken både i baksvingen och framsvingen kunde jag redan på nästa sving öka höftrotationen till 25 grader och nästan helt eliminera min early extension. Visst, det här skulle nog gå att förmedla via en vanlig lektion, men det är så extremt tydligt vad som händer och hur jag ska göra att det rent intuitivt gick på nolltid.


Några svingar till och en enkel övning med en stol så var jag ganska nöjd med min sving. Förvisso fortfarande inte i närheten av proffsspelarna som Rikard tog upp och visade som jämförelse – Rory McIlroy och Jon Rahm är bara två av de många spelare som man kan jämföra sig med och försöka lära sig av. Och inte bara när det gäller höftrörelsen – här finns alla detaljer från fötter, fotleder, knän, höfter, bröstkorg, axlar, armar, händer … ja, nästan så man brister ut i en klassisk "huvud, axlar, knä och tå".


Trackman i all ära, men …

När jag tagit lektion i en Trackman-studio så har jag alltid fascinerats av de data som går att ta fram. Särskilt med video och gärna med en tryckplatta så att man kan följa sin rörelse. Men GEARS är verkligen något helt annat. Det här är måhända dyrt, men för mig som elev är det verkligen värt lite extra att så tydligt kunna se vad som händer – och därmed också snabbt förstå vad jag ska göra för att bli bättre.


De instruktioner jag får är enkla att göra när jag själv kan se hur jag ska ändra lite på min uppställning och stans för att ge mig själv optimala förutsättningar att svinga. Med 3D-analysen av rörelsen kan Rikard sedan visa exakt var jag ska göra förändringar för att få maximal effekt.

Utöver det kan systemet också visa exakt hur jag träffar bollen och hur skaftet flexar och vrider sig i träffen. Det här gör systemet till ett fantastiskt verktyg för custom fitting. Det blir otroligt tydligt hur olika skaft fungerar i svingen och hur de kan hjälpa eller stjälpa när man tar i för kung och fosterland.
Try it, you'll like it

Om du kan hitta en studio med GEARS Golf i närheten så rekommenderar jag varmt att du bokar en lektion för att prova. Risken är dock stor att du blir fast i GEARS-träsket och aldrig mer vill ta en "vanlig" lektion. Hos Rikard Fors i Falkenberg får du betala 1 500 för en GEARS-lektion och det kan vara din bästa golfinvestering någonsin.


Fakta om GEARS Golf: GEARS är en förkortning för Golf Evaluation And Research System. Systemet bygger på höghastighetskameror som skapar en 3D-bild av din rörelse på samma sätt som filmstudior tar fram underlag för sina motion capture-effekter. Den här "MRI-bilden" av din sving har en noggrannhet på smått otroliga 0,2 mm och i kombination med ett kompetent analysverktyg gör det att en instruktör kan säga exakt vad du gör i svingen och vad du ska göra för att bli bättre – samtidigt som du själv på ett mycket enklare sätt kan förstå både din rörelse och vad instruktören säger.

0 kommentarer

Comments


bottom of page