top of page

Portmarnock Resort lanserar Jameson Golf Links

Uppdaterat: 31 okt. 2023

En av svenska golfresenärers favoritanläggningar har fått ett rejält lyft både i form av renoverad bana och ett uppfräschat hotell. I samband med detta byter Portmarnock Hotel & Golf Links namn till Portmarnock Resort och den fina mästerskapsbanan har fått ett historiskt signifikant namn, Jameson Golf Links.

Första hålets green, med Jamesons familjekyrkogård till vänster i bild samt hotellet och Ireland's Eye i bakgrunden.


För nu ganska många år sedan var Portmarnock Hotel & Golf Links, bara 20–30 minuter från centrala Dublin, ett hotell och en bana där svenska resenärer kunde inleda eller avsluta en golfresa till den gröna ön, och få både en skön upplevelse och ett riktigt bra pris. Priset har gått stadigt uppåt och sedan nya ägare tog över 2019 har hela anläggningen fått ett rejält lyft. Nu senast är det banan som har genomgått en renovering signerad den irländske arkitekten Jeff Lynch på (re)Golf, den irländska grenen av det designbolag där även svenske Christian Lundin ingår.


Banan har i samband med detta bytt namn från Portmarnock Links till Jameson Golf Links, ett namn som knyter an till hela anläggningens historiska ursprung som hem för whiskeyfamiljen Jameson. sedan de flyttade hit från Skottland på 1800-talet.


På 1850-talet byggde John Jameson en egen niohålsbana där han och hans släkt och vänner från Skottland kunde fila på sina svingar eftersom Irland i princip saknade golfbanor på den tiden. Knappt 150 år senare öppnades Bernhard Langer-signerade Portmarnock Links, ritad av European Golf Designs Stan Eby, nu som en mycket kompetent och trevlig 18-hålsbana i ett fantastiskt linkslandskap.

Banans läge är fantastiskt, precis intill stranden och med makalöst fina vyer.


I samband med renoveringen har banan fått flera upphöjda utslagsplatser och greener som också höjer upplevelsen rejält. Lyfter man blicken från bollen kan man njuta av vyer över den intilliggande stranden, Dublin i horisonten, Howth och den berömda lilla ön Ireland’s Eye som hälsar Dublin-resenärer välkomna när de är på väg in för landning på Dublin Airport, en kort bilresa härifrån.


“We are absolutely delighted to be re-launching our world-class golf offering as the Jameson Golf Links at Portmarnock Resort, along with our onsite hotel brand as Portmarnock Resort. Ireland is globally renowned as a golf destination and we are proud to boast Dublin’s only coastal golf and hotel resort, just a few miles from the capital’s international airport. With an exciting new brand and a re-invigorated layout, we cannot wait to welcome travelling golfers from across the world to stay at Portmarnock Resort and enjoy this incredible stretch of golf-rich coastline.” – Paul McCanny, Director of Golf, Portmarnock Resort

För den som spelat banan tidigare kommer ändringarna att märkas tydligt. Flera hål har fått ny sträckning, några hål har förlängts från par 4 till par 5 medan jag själv nyligen stod på trettonde green och var mäkta stolt över min up and down för birdie innan jag såg på scorekortet att det numera är ett par 4, om än långt och djävulskt svårt. Här finns även ett helt nytt hål, nian.Magiskt vackert ställe.


Det femtonde hålet har kortats från par 4 till par 3 och arbete pågår för att göra om det vansinnigt svåra – men lika vansinnigt fräcka – sjuttonde hålet från par 3 till par 4, men detta arbete kommer inte att bli klart förrän 2024. Om just detta är en bra idé lär det tvistas om, men spelmässigt kan det vara skönt att få en chans att scora hela vägen in. Här kommer också att finnas en kiosk med dryck och lite snacks, något som inte alltid är en självklarhet på linksbanorna här borta.


Det fina hotellet är sig likt i stora delar, men har uppgraderats och fräschats upp så att det numera är en upplevelse i sig. För den som inte vill bada i havet, ett par minuter från rummet via en nedsänkt gång till stranden, finns här också ett spa. Den moderna elegansen och fascinerande historian känns kanske tydligast i Jameson Bar, där god mat och goda maltdrycker blir utmärkt tröst efter en tung runda, eller något att fira sin sänkning med.


Om du är intresserad av en sväng till Dublin och ett besök på Portmarnock Resort och "nya" Jameson Golf Links kan du läsa mer här.


0 kommentarer

Comments


bottom of page