top of page

[Speltest] Callaway Ai Smoke Max: Holy Smoke!

Callaways Ai Smoke Max är en het driver med härligt förlåtande egenskaper, kompletterad i min bag av en av de finaste fairwayklubbor jag provat.När Callaway lanserar grejer gör man det i stor stil. Till förra årets lansering av Paradym hade man bjudit in media, kändisar, spelare och alla möjliga till ett party på Topgolf i Los Angeles. I år fick jag, liksom många andra, snällt stanna hemma och ge någon annan chansen, men Callaway var vänliga nog att låna ut ett par drivers och en fairwayklubba så att jag kunde testa dem.

 

Evolution med behaglig form

När jag packade upp de nya Ai Smoke Max-drivers reagerade jag direkt på den gråa toppen och likaledes gråa botten – förvisso perfekta för namnet ”Smoke”, men i mitt tycke inte lika snyggt som den härligt blå färgen förra årets Paradym-klubbor hade. Formen är behaglig, särskilt för den här mer förlåtande modellen även om den lågspinnande Triple Diamond-modellen har finast form. Den fina, vita headcovern är också ett stort plus.

 


Där förra årets Paradym-driver var en revolution med helt ny konstruktion i form av ett 360° Carbon Chassis är det här mycket mer evolution. Callaways Carbon Chassis finns kvar, nu femton procent lättare samt kompletterad med det man kallar Ai Smart Face – en träffyta som AI-designats baserat på data från tusentals verkliga golfspelare.

 

Skönt range-pass

Med Callaway Paradym Ai Smoke Max och ett par stora korgar bollar på Halmstad Golfarena var det dags att testa det viktigaste med en ny driver: känslan och ljudet i bollträffen samt hur bollen flyger, både när jag råkar träffa sweetspot och när jag testar att ha kontakt med bollen över lite mer av träffytan (med vilje – I promise!).

 

Jag gillade ljudet i förra årets Paradym, särskilt Tripe Diamond-modellen med det skönt dämpade ljudet. Nya Callaway Paradym Ai Smoke MAX har inte riktigt samma dämpade ljud, men i sweetspot är det ändå ett ganska trevligt ljud – med tydlig skillnad när man kommer längre ut, utan att det därför låter skärande eller illa.

 

Många sweetspots

Känslan är också trevlig, och även här med bra feedback så att man känner tydligt hur man träffar bollen. Det är dock tydligt att AI Smart Face, med det Callaway säger är ”många sweetspots”, gör sitt jobb när även träffar längre ut från centrum flyger riktigt bra. Ett gäng slag med hög bollhastighet talar sitt tydliga språk när min bollträff varierar betydligt mer än siffrorna.


Enligt Callaway ska Paradym Ai Smoke MAX ha medelhög launch med medelhögt spinntal och jag får bättre resultat när jag ställer upp loftet lite. Min normala miss, en lite trött fade motverkas riktigt bra genom att sätta vikten i hälpositionen – det ger en fin draw ibland och rätar ut mina orena träffar riktigt bra. Den som vill ha en mer lågspinnanden

 

De längsta slagen är verkligen lång-långa – förvisso i en rejäl medvind, men det är en ren fröjd att se bollen flyga högt och stabilt, med riktigt bra hang time och sedan se på Golfarenans Toptracer hur bollen glatt sticker iväg när den landar. Det här är en klubba som man gärna langar ut några extra bollar med på rangen.

 

Max eller Triple Diamond

Den mer lågspinnande Callaway Paradym Ai Smoke Triple Diamond-drivern är snyggare och nog så förlåtande. Här finns också ett riktigt skönt ljud och en riktigt go känsla i träffen. Den är förvisso också förlåtande, men i mina händer är den inte så bra som Max-versionen – även om den förlåtande viktkonfigurationen gör den helt OK.


 

Det enda rätta för dig som också funderar på om du ska offra lite prestanda för en snyggare driver med ännu bättre ljud är att göra en riktig custom fitting. För min del slutade jämförelsen med att jag nog gärna skulle slå bollar på rangen med Triple Diamond, men på banan är det Max som får följa med i bagen.

 

Levererar över förväntan down under

Den konsekventa längden som Callaway Paradym Ai Smoke MAX levererar mår inte heller dåligt av en lång flygresa. När jag packar upp den och börjar lira så tar det mig ett par varv att hitta balansen, men när jag svingar som jag ska, bra uppvridning och skönt tempo så är det som att bollen exploderar från träffytan. Det går inte bara långt, det går också oftare än jag förtjänar i rätt riktning.

 


Det går till och med att välja bort den lilla draw jag spelat med till förmån för en fade bort från out of bounds på New South Wales sista hål. Det kostar några meter, men blir ett fint par medan mina spelkamrater får notera helt andra siffror i den hårda motvinden.

 

Slutsats

Callaway Paradym Ai Smoke MAX är en driver som med rätt skaft skulle kunna spelas av både höghandicappare och bättre spelare. Den höga bollhastigheten och de förlåtande egenskaperna gör den till en perfekt klubba för den som vill stjäla några slag från tee. Med de utmärkta justeringsmöjligheterna och en uppsjö olika skaft att välja på vid en custom fitting kan alla hitta en konfiguration som passar dem.

 

En riktig pärla till träfemma!

Eftersom många tourspelare numera spelar med högloftade fairwayklubbor så passade jag på att låna även en träfemma av Callaway. Jag ville egentligen haft en träsjua, men efter att ha haft en Ai Smoke Max med 18 grader loft i bagen ett tag så är jag glad att det inte fanns någon sådan att låna.

 

Den här klubban är ett sånt där trollspö som man önskar att man kunde slå alla slag med. Den funkar som en klocka från tee, den är hur bra som helst på fairway och det är inga problem att ”gräva ut” bollen även ur ganska tjock ruff.

 

No Jailbreak – no Batwing

Till skillnad från förr snackar Callaway inte om Jailbreak eller Batwing, som varit viktiga egenskaper i företagets fairwayklubbor. I stället finns här samma superdator- och AI-designade konstruktion som ska ge optimal bollhastighet, utgångsvinkel och precision.

 

Den Ai Smoke Max-träfemma jag har saknar justerbar hosel, vilket Callaway kompenserar för genom att erbjuda en uppsjö olika modeller, loft och varianter så att alla ändå ska kunna hitta en klubba som passar dem.

 


Det bästa med den här klubban är, trots de fantastiska spelegenskaperna, den härliga känsla man får i hela kroppen när man står över bollen och ser det perfekt formade huvudet med den låga träffytan. Man skulle kunna tro att det därför var svårare att slå den från tee, men jag peggar ändå lågt så det funkar klockrent.

 

Det här trollspöet är så bra att jag måste köpa loss den här klubban från Callaway. Annars får jag fälla en tår den dagen jag packar ned den och skickar tillbaka den.

 

0 kommentarer

Opmerkingen


bottom of page