top of page

Speltest: Callaway Apex UW

En "mittemellan"-klubba framtagen för tourspelare. Kan det vara något för din bag? Oklart, men den har iaf fått en plats i min!


Andra generationen av Callaway Apex UW är liksom sin föregångare en "mittemellan"-klubba som inte riktigt passar in i någon kategori. Det är inte en hybrid. Och det är inte riktigt en fairwayklubba. Om du vill ha det ena eller det andra finns gott om alternativ, men om du – liksom jag – har lite svårt med gränsen på 14 klubbor med en uppsjö wedgar som tar plats i bagen kan det här vara "just what the doctor ordered".


Callaways Apex UW (utility wood) är ursprungligen en klubba framtagen efter önskemål från tourspelare. Den är liksom hybrider utvecklad för hög utgångsvinkel och fylla glappet mellan den längsta järnklubban och en fairwayklubba – men utan den känsla av "vänster-vänster" som många får av hybrider. Huruvida några av Callaways spelare kommer att använda årets modell är oklart, men den förra modellen användes av flera tourspelare.


Tekniken Callaway bjuder på är de numera sedvanliga AI-designade varianterna. Här handlar det om en så kallad Batwing-struktur som stabiliserar huvudet medan en C300 Face Cup flexar och ger högre bollhastighet. Den så kallade Cutwave Pro-sulan ger tillsammans med den kompakta profilen utmärkt kontakt med marken.


För mig är nya Apex UW en riktigt trevlig pjäs. Precis lagom stor och med fin form, glänsande svart finish och utan någon störande grafik på toppen (som dagens designers annars är så förtjusta i). Klubban sitter perfekt square till bollen när man sätter ned den. Undersidan är dock lite överdesignad i mitt tycke, men den behöver man ju inte titta på i onödan (bara dra på klubbans headcover och sätt ned den i bagen).


Spelmässigt är det en riktig pärla. Den har en betryggande känsla levererad både av formen och det relativt korta skaftet. Nittongradaren jag fått låna av Callaway har standardskaftet Mitsubishi Chemical MMT 70 i stiff och det är ganska stabilt även om jag för en sån här klubba gärna haft ett ännu styvare och stabilare skaft för de där gångerna jag hamnat i ruffen och ändå vill vålda fram bollen till green.


Överlag flyger bollen både långt och högt utan att det blir "ballonger". Jag har fått instruktionen att slå en rak fade av min pro, och det gör den här klubban jäkligt bra både från tee och fairway. Ibland läcker slagen lite höger, men det är inte unikt för den här klubban när jag blir lite passiv. Det är också glädjande att mina tå- och hälträffar (inte heller helt ovanliga) flyger riktigt bra ändå.

Om du också vill ha en lättspelad "mittemellan"-klubba i bagen är det här ett utmärkt alternativ som fungerar lika bra från tee som fairway, och verkligen är en riktig stjärna när bollen ligger i ruffen där det inte känns tryggt att slå ett långt järn eller en fairwayklubba. Fyra tusen spänn är inte billigt, men heller inte dyrt för en klubba som gör så många olika jobb på banan.


Läs mer på Callawaygolf.com/eu


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page