top of page

[Test] Bal.On – högteknologisk svinghjälp i dina skor!

Bal.On Smart Kit är ett par sulor med trycksensorer som via Bluethooth till appen i din mobil är ett högteknologiskt svinghjälpmedel som på ganska kort tid kan göra dig till en bättre golfare.Om du tagit en lektion i en någorlunda avancerad svingstudio har du säkert provat den tryckplatta som visar hur du förflyttar din tyngdpunkt i svingen. Det är en mycket avancerad (och dyr) pryl, men den ger väldigt bra information och är ett utmärkt sätt att visa dig hur det du känner relaterar till det du faktiskt gör.


För oss som gillar data och gärna vill arbeta lite på egen hand har Continental (en högoddsare, javisst, men varför klaga när vinster från däckförsäljning går till utveckling av svinghjälpmedel) lanserat Bal.On Smart Kit. Det här är ett kit som består av två iläggssulor (som läggs under dina vanliga innersulor) med nio trycksensorer var och visar dig i en Smartphone-app exakt hur du rör dig.

Paketet med sulor, laddningssladd, Bluetooth-donglar och clips fungerar även som ställ för mobilen.


Utöver att visa dig vad du gör har appen också AI-stöd som hjälper dig med övningar att träna på, anpassade till den analys du kan göra med hjälp av trycksensorerna i sulorna.


Snabbt och smidigt

Jag öppnade det smarta paketet med sulorna, stoppade i dem i skorna, laddade ned appen och skapade ett konto i mobilen. När Bluethooth-donglarna som överför informationen till mobilen var laddade satte jag dem i därför avsedda clips och körde igång. Mycket smidigt och enkelt.


Appen är lättnavigerad och tydlig – men varning för att svenskan inte är 100%. Sätt mobilen i det lilla spåret på väskan grejerna kom i och börja svinga. Appen spelar in både video av din sving och en ”heat map” av hur du förflyttat din tyngdpunkt. Mycket enkelt och intuitivt, förvisso med några missade svingar, men det kan ha berott på det bristfälliga ljuset i det bås jag stod och svingade i. Eller att jag läste instruktionerna dåligt och filmade down the line i stället för face on.


Video på svingen och data om min tryckfördelning.


Genom att mäta din tryckfördelning i uppställningen, i baksvingen och i träffögonblicket får du feedback om ditt tempo, maximalt tryck och övergången från baksving till nedsving. Du kan se videon på din sving och en mycket detaljerad heatmap som visar hur du fördelar trycket i varje ögonblick av din sving.


AI-stödd instruktion i appen

Det kan vara meckigt att analysera det här på egen hand och om du inte har en instruktör i närheten erbjuder appen, med hjälp av AI-stöd, ett gäng övningar som är anpassade till ditt svingmönster. Jag körde igenom några olika övningar och även om jag inte kan svära på att jag verkligen blev bättre så gick det väldigt fort att bli bättre enligt appen. Mina relativt låga poäng ökade ganska snabbt eftersom det var så tydlig feedback i processen.

Inte billigt, men jäkligt bra


En av övningarna. Genom att träna med appens heatmap är det enkelt att göra rätt.


Jag har testat många svinghjälpmedel och de har tyvärr alla det gemensamt att de inte är någon snabblösning som omedelbart gör dig bättre. Men om du faktiskt har tänkt att träna för att bli bättre är de flesta hjälpmedel som ger dig direkt feedback väldigt bra. Och Bal.On Smart Kit är bland de bättre jag har provat. Det kostar ungefär som en ny driver, men lär ha större effekt på ditt spel.


Prisvärd investering?

Om du och en kompis har ungefär lika stora fötter gissar jag att det också går att dela på ett par av de smarta sulorna. Då blir det snabbt en prisvärd investering i ditt spel så att du kan scora bättre i vår. Jag har inte provat att spela med Bal.On-sulorna i skorna och inte hittat någon ”spelfunktion” i appen, men det är kanske bara en tidsfråga innan den uppdateras med det så att man kan se hur all träning man gjort fungerar när man väl är ute på banan.


Du beställer ditt Bal.On Smart Kit på bal-on.golf för 6199 kronor (plus 116 kronor i frakt). Leverans utlovas på tre till fem arbetsdagar och sedan har du hela vintern på dig att vässa ditt spel!

0 kommentarer

Comments


bottom of page