top of page

”Welcome to the future of golf” – Cobra LIMIT3D

När Cobra nu släpper nya järnklubborna LIMIT3D i mycket begränsat antal är det dyrgripar med mycket stora löften. Efter ett gäng bollar på rangen är det bara att intyga att man levererar – och börja skrapa på kistbotten efter lite extra pengar!

Smidda bladklubbor har bäst känsla. De är dock inte direkt förlåtande om man råkar träffa utanför den knappnålsstora sweetspot som erbjuds. Men tänk om man kunde få en klubba som ser ut som ett blad, känns som ett blad och låter som ett blad – men ger höga, långa och raka slag även om man träffar lite halvtunt eller ut mot hälen eller tån? It’s only impossible until you do it!

 

När Cobra nu lanserar sin nya järnklubba med namnet LIMIT3D så är det en vink dels till det mycket begränsade antalet set som kommer att säljas och dels till tillverkningsprocessen. 3D-printing är inget nytt för Cobra, men här handlar det om en process som är rena science fiction. Ett pulver sintras/härdas av en laser i 2600 lager för att bygga upp en klubba som i sig är ett tekniskt underverk och inte hade gått att tillverka på något annat sätt.

 

Fackverkskonstruktion och tungsten


Det 3D-printade huvudet har en form som jag föll pladask för direkt. Det är en kompakt bladklubba med fin design och lagom offset för den här typen av klubba. Inuti (och synligt på baksidan) finns en intern fackverksstruktur som byggs upp i en dagslång process och ger enastående spelegenskaper tillsammans med uppåt 100 gram tungstenviktning.Den styva och inflexibla träffytan ger den härligt smidda känslan som gör att man bara vill fortsätta mata ut bollar. Massafördelningen som gjorts möjlig av fackverkskonstruktionen och tungstenviktningen ger en tå/häl-viktning med extremt låg tyngdpunkt som hjälper dig när du träffar lite orent.

 

Att man bara hinner göra en uppsättning järn (32 huvuden) på en dag i den makalösa 3D-printern är en nackdel. En fördel är att man sparar enormt mycket tid när man ska ändra något. Det är bara att mata ut nya instruktioner från sin CAD-ritning till skrivaren och köra igång.

 

Höga, långa och raka slag – för den som har råd


Enligt Cobra ska den här klubban ge en aning högre bollhastighet och mer längd. Den ska också ha mindre spridning. När jag själv slog en hink med en testklubba idag slog jag den här testklubban (en järnsjua) lika långt som min strongloftade Mavrik Pro-järnsjua. Enda nackdelen var att bollen flög en aning högt för min smak. Det kan utöver den låga tyngdpunkten också bero på testklubbans skaft och att svingvikten var låga D0.

 

Cobra ser till att klubborna passar de prospektiva köparna genom att man helt sonika får anmäla sitt intresse för de endast 20 set som tilldelats Norden och sedan göra en avancerad custom fitting med helt fritt val av skaft och grepp. Totalt görs endast 500 set i den här mycket begränsade utgåvan och det släpps inga klubbor för vänsterspelare.Priset på 3000 euro för Cobra LIMIT3D som nämnts tidigare visade sig vara överdrivet. Det handlar "bara" om 30 000 kronor för ett set järnfyra till pitching wedge. Det för oss till den klassiska tesen, ”det är inte dyrt, det är bara mycket pengar”.

 

Läs mer på cobragolf.com0 kommentarer

コメント


bottom of page