top of page

Full kontroll med Ping i59 och Glide Forged Pro


Ping har lanserat många fina grejer de senaste åren, men frågan är om inte nya i59 och tillhörande Glide Forged Pro tar priset.


Att Ping gör bra grejer är ingen nyhet. Ett tecken är den klassiska kommentaren, "If you can't swing, buy Ping", som ju faktiskt är ett hedersbetyg. Men de grejer som nu lanseras är inte riktigt i den klassen utan mer för de som "can swing".


Smidda i59 är ersättare till iBlade och steget upp från de fina bladklubborna Blueprint som Tony Finau vann med igår. På touren har dock även i59 redan gjort stor succé och en tid använts av bl.a. helgens europatourvinnare.


Nu är det dags för oss vanliga dödliga att få prova dessa sanslöst vackra och sköna järnklubbor som utlovar kontroll och precision. Och hur är det då med de påståenda?


Vassa och vackra Jag har haft förmånen att prova i59 en tid och väldigt många nyfikna har kommit fram och velat både känna och klämma (och försöka ta bilder) på dem. Ett gott tecken på att det inte bara är jag som gillar utseendet på dem.


Tekniskt sett är det här en multimaterialkonstruktion med tre delar – ett smitt huvud i 1025 kolstål, en kärna i aluminium och en smidd, laserskuren träffyta i 17-4 rostfritt stål. Träffytan har försetts med MicroMax-grooves som är skarpare och tätare, vilket ger plats för fyra extra grooves. För ökad stabilitet finns tungsten-vikter såväl i hoseln som i en tåskruv. Till slut har klubban försetts med en vattenavstötande Hydropearl 2.0-finish.


Så vad gör då detta för dig som spelare? Ja, jag kan direkt berätta att man slår kortare. Eller – jag slår i alla fall kortare med de här än med t.ex. i500 eller de Mavrik Pro jag normalt har i min bag. Men det betyder inte att i59 är sämre – tvärtom är det precisionsvapen för finsmakare. Längdskillnaden beror på skillnad i loft och att nämnda klubbor är distansklubbor förklädda till klubbor för bättre spelare. För den som vill ha mer längd finns "power lofts" att beställa – och för den som är lite coolare finns även "retro lofts" där pitching wedgen är klassiska 48 grader.


Trackman-siffrorna talar också sitt tydliga språk när jag slår bollar på rangen. Spridningen är betydligt mindre med i59, främst i längdled där "flyer-klubborna" kan ge en del väldigt långa slag, men även i sidled – kanske för att det fantastiskt fina och kompakta huvudet gör att man fokuserar bättre. Den rena och härliga känslan i träffen och den lite mer penetrerande bollbanan är en bonus som gör att det är lätt att rekommendera de här klubborna till alla som är bra på golf eller vill bli det.


Enligt Ping gör konstruktionen att de här klubborna är lika förlåtande som företagets större i210, men jag skulle inte köpa i59 om det är just förlåtande egenskaper som är huvudmålet. Men om du vill ha kontroll och lite hjälp emellanåt är det inget att diskutera.


De klubbor jag provat har Pings standardskaft för i59, ett skönt Project X LS med 6.0-flex som ger god stabilitet och bra balans. Som vanligt när det gäller Ping finns stora möjligheter till anpassning och en riktig utprovning är ett måste. Liksom tidigare Ping-lanseringar på senaste tiden har i59 försetts med Arccos-sensorer i greppen så att du kan samla in statistik om ditt spel och lära dig vad du ska fokusera på för att bli bättre.


Glide Forged Pro – makalöst fina wedgar I samband med lanseringen av i59 släpper Ping också nya smidda wedgar. Och det här är godsaker utöver det vanliga. Glide Forged Pro är exakt det jag vill ha i en wedge. Så fort jag fick den lånade 56-gradaren i handen kände jag ett stort sug efter att göra en beställning på tre wedgar till min vanliga bag.


Främst är det formen som imponerar. Det är ju så här en wedge ska se ut. Perfekt, kompakt format intill bollen och exakt rätt rundning för att passa mitt öga. Även här är det dock så att lite egen talang krävs, men vem vill inte ha det som Ping kallar "förutsägbara och konsekventa resultat"?


Huvudet är smitt i 8620 kolstål och har precisionsfrästa grooves med massor av spinn. En extra så kallad face blast ger mer friktion och det är en ren fröjd att slå allt från fulla slag till små nypta chippar kring greenerna. Hydropearl 2.0-finishen gör att vattnet ska pärla av och ge dig kontroll även när det är fuktigt i gräset.


Jag har inget att anmärka på den S Grind-sula jag fick prova, men det finns även en T Grind för den som vill ha mindre bounce (dock bara i loft från 58 till 62). Skulle man inte vara nöjd där erbjuder Ping ett gäng specialslipningar som custom-beställning. Dessutom finns en särskild Eye 2 Toe-wedge i 59 grader loft med lite högre tå.


Standardskaften är Pings Z-Z115 och ALTA CB Slate – och naturligtvis får du även här ett Arccos-grepp, Golf Prides Lite Tour Velvet 360.


Bara att slanta upp! Så vad kostar då Pings nya dyrgripar? Ja, det är inga billiga klubbor – och det kan man kanske heller inte förvänta sig av så här fina grejer. Du kan beställa Ping i59 från järntre till pitching wedge och får betala 2900 kronor per klubba. För en Glide Forged Pro-wedge får du hosta upp 2400 kronor (en extra hundring om du vill ha grafitskaft).


Du kan springa och prova grejerna i närmaste shop redan nu och leverans blir tyvärr tidigast i slutet av september. Men den som väntar på något gott …




Liknande inlägg

Visa alla
bottom of page