top of page

[Test] FlightScope Mevo – mät och utvärdera din sving


Vi är många som drömt om att ha en egen launch monitor, men när en Trackman kostar som en ny mellanklassbil är det inte lika många som gjort slag i saken och skaffat en. Nu finns FlightScope Mevo – en nästan lika billig som liten launch monitor som är en riktigt bra träningspartner.


Jag ska villigt erkänna att det inte bara är hustrun som stått i vägen för mina framgångar som golfspelare. Men om hon inte varit så negativt inställd till den utmärkta investering som en Trackman skulle varit för min sving är jag nästan säker på att jag kunde varit ute på touren. Eller. Jag kanske i alla fall kunde haft lite lägre handicap.


För det är klart att om jag kunnat se exakt vad som hänt med klubba och boll när jag tränat så skulle jag kunna anpassa svingen till det och både på kort och lång sikt få bättre utdelning på de många (många!) bollar som har bankats ut på drivingranger över hela världen.



En prisfråga Men det är ju det där med priset. En Trackman kostar någonstans kring en kvarts miljon och man får också betala en årsavgift för att få tillgång till alla funktioner. Jag frågade om det gick att få någon bra mediarabatt, men det fanns inte. Däremot kunde man få bra rabatt om man var topp 200 i världen. På golf visade det sig när jag påtalade min höga ranking inom fickpingisen ... :)


Nåväl. Snabbspola fram till 2016. FlightScope, en av Trackmans konkurrenter på dopplerradarmarknaden i golfvärlden, ryktas komma med en konsumentprodukt som ska kunna göra allt som en fullstor launch monitor kan göra. Det dröjer en stund, men förra året kom så den lilla Mevo ut på marknaden och även om priset inte var superlågt så var de 500 dollar som begärdes i USA lite rimligare än de där 250 000 kronorna.


Jag avvaktade lite eftersom det dels var lite meck med firmware i den lilla enheten och dels inte fanns någon maskin att testa. Men nyligen gjorde jag slag i saken. Kontaktade FlightScopes svenska representant Jef Carr och fick info om hur jag skulle överföra pengarna till FlightScopes fililal i Polen och bara ett par dagar senare kom det lilla paketet med bud.


Liten, men naggande god Och liten är just vad Mevo är. Den är inte större än ett par kortlekar eller ett trepack bollar. Så liten att den alltid kan ligga i bagen. Den är också lätt (väger nästan ingenting) och lätt att hantera. Den laddas via en USB-kabel, uppdateras via den kostnadsfria appen (jag har bara testat för iPhone, men den sägs finnas även för Android) och är i största allmänhet precis vad jag hade förväntat mig. Förvisso inte mer, men heller inte mindre.


Som verktyg för träning är Mevo smidig på så sätt att man ställer in avståndet från bollen (minst 120 centimeter bakom bollen, vilket jag snabbt måttar med drivern) och anger det i appen. Sedan siktar man in Mevo mot målet genom den lilla skåran på toppen av enheten, anger i appen vilken klubba man ska slå med och sen är det bara att skicka ut boll efter boll på rangen och börja samla på sig mätdata.





Massor av siffror – och video! Man kan själv välja bland några olika mätvärden som klubbhastighet, bollhastighet, smash-faktor, utgångsvinkel, spinntal, carry och flygtid. Appen kan också säga ett av värdena högt när man slagit så att man slipper titta ned på skärmen och kisa efter siffrorna. Det har också en annan poäng som jag inte ens kände till innan jag fick hem min Mevo.


Med ett stativ kunde jag ställa upp telefonen bakom mig (eller till höger om mig) och samtidigt få en videoinspelning av svingen där videoklippet förses med svingdata. Det här är riktigt kul och har ett verkligt värde för den som har kontakt med sin golfinstruktör. Genom att skicka videoklipp med siffror kan en duktig coach analysera och ge tips – kanske främst om man redan går till den instruktören och han eller hon känner dig och din sving, men ändå.


Extra bra blir mätresultaten om man också klistrar på de medföljande metallprickarna på bollarna man slår. Med dessa blir de rapporterade spinntalen mer konsekventa och rimliga, men det är inte hur kul som helst att slå ut prickarna på rangen och aldrig se dem igen. Jag har inget exakt pris på en karta med prickar, men de sägs vara rimligt prissatta och det är egentligen mest trasslet att sätta dit prickarna och linjera upp dem exakt som är det stora problemet för mig. Då skippar jag hellre spinntalssiffrorna de gånger jag fokuserar på annat.


Inte bara en dans på rosor Så vad är då haken med en Mevo? Varför har inte varenda golfgalning en sån här? Tja, dels kostar den ju lite mer än man kan tro när man hör "femhundra dollar". 600 euro är ju lite mer, men det amerikanska priset är utan sedvanlig så kallad sales tax och med moms är vi uppe i lite drygt vad man får betala för en ny driver. Men det är ändå inte mer än att det lätt är värt det för den som faktiskt vill träna golf.


Den som förväntar sig samma funktionalitet som en "fullvuxen" FlightScope X3 eller en Trackman kommer dock att bli besviken. Och det är också rimligt att prisskillnaden motsvaras av en mer begränsad funktionalitet. För mig som är lite vinglig är det lite trist att inte kunna se spridningen på mina slag – d.v.s. mätning av hur brett jag slår. Det är heller inte något för proffs som vill prova ut klubbor – till det krävs fler mätdata, främst av hur klubbhuvudet rör sig, bollträff och annat som saknas här.


Däremot tycks precisionen på siffrorna vara förvånansvärt bra. Jag har provat den både i lite kyligt väder och i varmare väder på Mallorca. I båda fallen med bra mål så att jag kan bedöma längden på slagen hyfsat och bra träffar där jag sett att bollen landat nära målet har stämt bra med de siffror som Mevo presenterar. De lite sämre slagen stämde också väl överens med Mevos siffror, men de allra sämsta slagen – de som knappt kan kallas golfslag – har givit mer blandade resultat och de har jag tagit bort från slagserierna för att få mer rimliga värden (ett anpassat genomsnitt kanske man kan säga).


Bäst med mellanjärn Jag har många gånger också slagit bollar med Trackman och stora Flightscope, och de har det gemensamt med Mevo att det tycks vara en aning glädjesiffror överlag. Men om man jämför slag för slag och sving för sving får man ändå en mycket bra känsla för vilka svingförändringar som ger positiva resultat och vad man får tänka igenom en gång till. Bäst levererar Mevo när det gäller bollhastighet – som konsekvent följde den upplevda känslan i träffen. De beräkningar som görs blir dock inte bättre än de mått som finns att tillgå och när dessa varierar en del blir resultatet också därefter.


Överlag var precisionen på de siffror som presenterades bäst med mellanjärn och korta järn. Med wedge och sandwedge var avvikelserna lite större och faktiskt lite av en besvikelse. Med drivern kändes det också som att siffrorna jag fick var riktiga glädjesiffror. Jag slog enligt Mevo högre, längre och med mindre spinn än jag brukar – trots att jag med egna ögon kunde se att bollen landade ungefär där den brukade eller kortare. Det ska dock sägas att detta sannolikt också kan bero på de rangebollar jag använde och den fuktiga luften på rangen på Son Vidas Son Quint-bana på Mallorca.


Mevos chipping-läge var det som var minst imponerande. Här känns det som att den lilla manicken ju skulle kunna följa bollen en stor del av dess flykt och därför få väldigt bra värden, men tvärtom kändes det som att siffrorna sällan stämde särskilt bra. Det var dock kyligt och mörkt, regnet började falla och session blev därför kort. Här kan det finnas lite mer att ge med experimenterande med främst var Mevo står och hur långa slag man ska slå.


För den som tränar inomhus på vintern finns också ett inomhusläge. Jag har inte provat detta eftersom jag inte har tillgång till någon inomhushall, men eftersom Mevo ändå bara mäter sju meter bollflykt och sedan räknar ut resten bör det fungera utmärkt. För den som är riktigt fokuserad sin träning har Mevo-appen också stöd för integrering med FocusBand. Mer om det en annan gång. Du kan också gå in på myFlightScope.com och se alla dina data hemma – automatiskt synkade till molnet via appen.


Så – köpa Mevo eller inte? Jag kan direkt säga att för dig som verkligen tränar golf och vill något med din sving så är en Mevo en klockren produkt. Om siffrorna är helt exakta spelar ingen roll när du ska träna på svingen. Så länge du mäter och utvärderar dina resultat med Mevo hela tiden så kan du se vad som är skillnaden på olika sätt att svinga och därmed träna in rätt rörelse – dock företrädesvis tillsammans med en instruktör så att du får grunderna rätt.


För egen del får den lilla Mevon absolut följa med till rangen varenda gång. Visst kan det ibland vara skönt att bara banka bollar för att det är skönt. Men om jag ska träna så vill jag veta vad som händer. Och Mevo – som för övrigt står för "Measure, Evalutate, Visualize, Optimize" är den bästa träningspartner man kan tänka sig. Klagar aldrig, kommer aldrig med några putslustiga skämt om din översving och imponerar dessutom på folk runtomkring dig.


Dessutom är detta fortfarande en relativt ny produkt och det är ingen vågad gissning att både den lilla enhetens firmware och appen kommer att uppdateras löpande och bli allt bättre. Kanske kan appen till exempel förses med någon liten "lekfunktion" så att man kan "spela golf" på rangen. Den som lever får se – och den som själv vill se kan maila sin beställning till FlightScope på sales@flightscope.com.

0 kommentarer
bottom of page