top of page

[Test] Garmin Approach R10 – en prisvärd launch monitor


Hypen har varit stor kring Garmins mycket prisvärda och funktionsspäckade launch monitor Approach R10. Den lilla svarta dosan levererar verkligen på sina löften i mångt och mycket – men det krävs lite finess och noggrannhet för att få rimliga data.


Om du har minsta intresse för launch monitors för konsumentbruk så har du redan hört talas om Garmins nya Approach R10. Det har talats om en liten Trackman-dödare till ett pris under sjutusen (mot 250 000 för en Trackman), men det är som de flesta förstår knappast möjligt – och även om lilla R10 har massor av funktioner är det tydligt att man får vad man betalar för.


Den R10 som Kittad fick för test fungerade inte alls. Den vaknade till efter laddning, gick utmärkt att para ihop med mobilen och ställa upp på rangen – men tog inga slag alls. Den var helt ointresserad av att mäta några slag, långa eller korta, nära eller lite längre bort – och fick skickas tillbaka. Kudos till Garmin som trollade fram en ersättningsenhet på några dagar så att testet kunde återupptas.


När en fungerande enhet dök upp var det med stor förväntan som jag ställde upp den på rangen och började slå bollar. Utan några större åthävor började den leverera data. Massor av data. Dock är översättningen av appen lite sådär – och man får fundera lite på vad de menar med alla termer.


Vad är R10? Tekniskt sett är detta en liten radarenhet som mäter klubbans rörelse in i bollen och sedan följer bollen en bit (oklart hur långt) för att sedan räkna ut en uppsjö data som du kan använda för att jobba på ditt spel (eller roa dig kungligt med spelfunktionen – mer om det senare). Skillnaden mot andra små och billiga enheter är just klubbdata och spelfunktionen. Den har också en funktion för att spela in din sving med mobilkameran och synka ihop filmen med dina svingdata.


I den lilla svarta lådan som R10 levereras i – och fungerar som en något skrymmande väska för enheten – finns utöver just Approach R10-enheten även dess lilla stativ med magnetfäste och en mikro-USB-kabel för laddning och firmware-uppdatering samt en mobilhållare och en enkel manual. Batteritiden sägs vara 10 timmar och utan att ha kollat exakt känns det rimligt korrekt.


Den lilla svarta dosan – som faktiskt är riktigt snyggt designad – ska stå 1,80 till 2,40 meter bakom bakom bollen och med bollen i en 60 cm bred ruta enligt instruktionerna. Men det är inte riktigt så enkelt. För att den ska mäta alla data korrekt måste man vara mycket noggrann med hur man ställer enheten och i Facebook-gruppen för Approach R10-användare har många gjort mycket sinnrika lösningar med 3D-printade ställ och vattenpass och allt möjligt.


Enligt många av hemmapularna där gör det stor skillnad – särskilt för dem som använder sin R10 inomhus som simulator, med slagmatta, nät och projektor tillsammans med E6 Golf, som Garmin-enheten kan paras ihop med.


Vad får man ut av den då? Garmin Approach R10 slår konkurrenterna i sin prisklass på fingrarna genom att mäta sju olika data med sin lilla radar (fortfarande oklart hur länge den följer bollen – siffrorna kommer tidigt så inte alltför långt gissar jag): Bollhastighet, klubbhastighet, utgångsvinkel, utgångsriktning, svingspår, tempo och "attack angle", d.v.s. hur du slår ned på/upp på bollen.


Utifrån de uppmätta parametrarna beräknas sedan alla andra siffror som den leverera, som spinntal, "spin axis (sidspinn säger den, men bollen kan bara snurra på ett håll så det borde vara en vinkel här), träffytans vinkel, carry, total längd, smash-faktor, höjd etc. Lite kul är det att du också kan låta Garmins app hojta ut valfri siffra så fort du slagit. Många har förvånat vänt sig om och undrat vad som händer på Golfarenan där jag gjort större delen av testningen.


Det är dock just i beräkningen som R10 kanske inte riktigt når hela vägen fram. Eller om det är avsaknaden av en 3D-printad platta med vattenpass och allt. För siffrorna är ibland lite skumma. Jag fick enormt högt spinntal innan jag ställde in enheten mer noggrant på linjen, och den rapporterar fortfarande lite korta längder – särskilt med längre klubbor. Det blev lite bättre med en firmware-uppdatering till den senaste versionen, men inte helt perfekt.


Det är här som man med säkerhet kan säga att det inte är någon "Trackman-dödare". Proffs i branschen får fortfarande plocka fram stora plånboken. Särskilt sidskruv och spinn i allmänhet är något som Garmin nog febrilt jobbar vidare på. Men det när något som många konsumenter nog kan acceptera. Även om siffrorna kanske inte är exakta och några mätningar blir fel så är det dock en riktigt trevlig range-kompis. Både för träning och spel.


Spela golf på rangen – eller hemma! Garmin har försett sin golf-app med något man kallar för Home Tee Hero. Här får man en gratis provmånad och sedan får man betala per månad (99 kronor) eller per år (995 kronor). Det här är pengar som jag tror att de flesta gärna slantar upp eftersom det finns 42000 banor att välja mellan – bland andra Augusta National, Old Course i St Andrews, Pebble Beach och många andra toppbanor. Dessutom finns även min hemmabana med så att jag kan slå ut på Norra banan i Tylösand när jag vill – även om det är mörkt ute eller råkar vara fullbokat där.


Du kan också delta i tävlingar via appen. Varje vecka spelas tävlingen på en ny bana – just när detta skrivs är det Ryder Cup-banan Whistling Straits. Det är riktigt kul att stå på rangen (eller hemma i sin egen "studio") och spela golf – även om grafiken inte är i klass med "riktiga" golfsimulatorer. Men så är ju priset också ett annat.


Som tidigare nämnts kan du också spela via E6 CONNECT, vilket är en mer avancerad simulatorprogramvara. Även här finns toppbanor och tävlingar, men det tillkommer då ytterligare en kostnad (för E6). Garmin bjuder dock på fem banor i Approach R10-paketet.


Omdöme För knappt sjutusen kronor är R10:an en mycket trevlig bekantskap. Den knappa kvarts miljon som skiljer upp till en Trackman märks. Men inte lika mycket som de pengarna hade märkts när frugan kollat kontot och undrat vad jag sysslar med. Som range-kompis eller prisvärd hemmasimulator är Garmins Approach R10 dock klockren – under förutsättning att du kan stå ut med att siffrorna inte alltid är helt exakta.




0 kommentarer
bottom of page