top of page

[Test] PRGR HS-130A – smidig, enkel och prisvärd launch monitor


En launch monitor är ovärderlig för den som vill förbättra sin sving med hjälp av vettig feedback. För den som inte har råd med de allra dyraste enheterna och kan nöja sig med lite mindre data är PRGR HS-130A en smidig, enkel och prisvärd enhet.


En launch monitor var en gång i tiden något som bara din pro och riktiga knösar hade råd med, men nuförtiden finns det flera små, enkla, smidiga och faktiskt prisvärda enheter för "hemmabruk". PRGR HS-130A är en sådan.


Första gången jag kom i kontakt med en PRGR-launch monitor var när jag provade såna där "klubbor" för att träna upp svinghastigheten. Då som nu är detta en av få såna här enheter som mäter farten även utan bollträff och den är därför utmärkt just i det syftet.


Tekniskt sett är detta en liten dopplerradar på precis samma sätt som Trackman, Flightscope och de andra - men den är det i ett lätt och enkelt format med lite mer begränsad funktionalitet. Dock är ju också priset ett helt annat, bara 3000 kronor.


Enheten visar svinghastighet, bollhastighet, smash-faktor samt både carry och totallängd. Genom att välja rätt klubba blir beräkningarna bättre även om det emellanåt blir lite småknepiga siffror.


Det är inte direkt svårt att komma igång. I med fyra små batterier, sätt ned den och kör igång. Den har också ett inbyggt minne så att du kan gå igenom din slaghistorik.


En stor poäng med den lilla enheten är att den knappt väger någonting. Jag hade den i min bärbag ett bra tag utan att märka det och det är ju en stor fördel att den kan ligga i bagen i stället för att vara glömd hemma i en laddare när man står på rangen.


Inte för att jag provat, men den sägs också vara utmärkt för alla sporter där något passerar den i hög fart, bl.a. baseball och amerikansk fotboll.


För en så liten och enkel enhet är den förvånansvärt exakt. Något enstaka slag visade skumma siffror, men överlag såg siffrorna rimliga ut och det var tydligt att jag kunde se hur min svinghastighet ökade när jag laddade på lite extra.


Om jag hade råd skulle jag köpa en Trackman. Den uppsjö data som levereras är otroligt intressant, men frågan är om man inte får för mycket information. Här är det enkelt och rättframt. Och det är många gånger kanske mer värdefullt än en massa siffror som mer förvirrar än gör någon nytta.

0 kommentarer

Comments

Couldn’t Load Comments
It looks like there was a technical problem. Try reconnecting or refreshing the page.
bottom of page