top of page

[Test] TaylorMade P790 2021


När TaylorMade nu lanserar P790-järnklubborna för tredje gången är det med små förändringar, men alla till det bättre.


När P790 först dök upp 2017 hamnade de direkt i min bag. De klubbor jag testade då passade ögat samt lät och kändes riktigt bra. De levererade också när scorekortet skulle summeras. En uppdatering av P790 2019 hamnade dock aldrig i bagen eftersom jag tyckte att de var ett steg tillbaka främst på ljudet även om det i övrigt var väldigt liten skillnad.


Storsäljare sedan starten TaylorMades framgångar med P790 har varit obruten både för generation ett och generation två. Den imponerande kombinationen av längd och förlåtande egenskaper i en klubba som ser så bra ut gör att det är föga förvånande att man fortsätter att pumpa ut de här järnklubborna när golfspelarna så tydligt visar att de vill köpa just dessa.


När det nu är dags för generation tre har TaylorMade skickat fyra klubbor för test – och här är en spoiler: De är givna i halvset-bagen. Så snygga, så sköna och så bra – finns ingen chans att jag byter de här på ett bra tag!


Snygga grejer Visuellt har nya 2021-versionen fått ett rejält lyft och påminner nu mycket mer om P770 som kom för en tid sedan. Det för tankarna till bladklubbor, men är såklart inga bladklubbor utan samma ihåliga konstruktion som tidigare. Progressiv offset och en lite halvsmal topp är bra.


TaylorMade har dock missat det klassiska fusket där man fasar av toppen och gör halva matt och halva spegelblank – för att på det viset ha kvar de förlåtande spelegenskaperna samtidigt som man kan presentera en smal topplinje för spelaren.


"Fyllningen" i nya P790 2021 heter SpeedFoam Air och är helt nyutvecklad. Tekniskt sett handlar det om ett lättare material som tillsammans med upp till 31 gram tungsten gör att TaylorMade kunnat förflytta massa för ytterligare förlåtande egenskaper. Den numera klassiska Thru-Slot Speed Pocket är som alltid en räddare i nöden för alla tunna träffar. Av vilka det äro många när jag spelar.


Härligt ljud Om det är det nya skummet eller den allmänna konstruktion är oklart, men där 2019-versionen var ett steg i fel riktning när det gäller ljudet i träffen (vilket är i princip hela känslan) så är 2021-versionen en klockren fullträff. Härligt ljud och en solid känsla i träffen gör att man gärna står kvar på rangen och slår några bollar till. Innan man tar ut en ny hink och messar hem och säger att man blir sen.


Det här gäller främst Golfarenans utmärkta rangebollar (och så klart även riktiga tourbollar på banan), de hårdaste rangebollarna ger fortfarande ett klassiskt "klonk", men det är ju inte klubbornas fel. Det "nya" ljudet är dock ingen kompromiss med klubbans feedback utan man känner ganska tydligt skillnaden på bra träffar och orena träffar.


Levererar rätt siffror När det är dags att kolla siffror i en launch monitor så är det inget snack om att nya P790 levererar. I kombination med den höga bollhastigheten, även vid de träffar som inte är helt perfekta, gör utmärkt utgångsvinkel och bra spinntal att man sällan eller aldrig blir kort – och vi vet ju alla att de flesta hindren finns kort om green.


Som vanligt imponeras man av den tekniska utvecklingen. Klubbor som går så här långt och är så här förlåtande skulle förr i tiden ha sett stora och otympliga ut. Men idag är P790 ett exempel på TaylorMades utmärkta innovationsarbete – och väl värda en titt om du ska köpa nya järnklubbor.

0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page