top of page

Välj rätt TaylorMade Stealth 2-driver

Uppdaterat: 12 apr. 2023

Stealth 2-driverserien är TaylorMades uppföljning på förra årets storsuccé Carbonwood, med en innovativ kolfiberträffyta och prestanda utöver det vanliga. Tillsammans med TaylorMades Oscar Davidsson gör vi en djupdykning i tekniken bakom och förklarar skillnaden mellan de olika modellerna. Häng med!


Oscar Davidsson, Experiential Technician, TaylorMade


Kolfiber är det allra hetaste i golfvärlden eftersom det är så mycket lättare än stål och titan, men ändå kan göras så hållfast att du kan svinga på allt vad du orkar utan att klubbhuvudet ska ta någon skada. TaylorMades nya 60X Carbon Twist Face är också ännu lättare än originalet, och dessutom försett med ny teknik för mer förlåtande egenskaper.


Carbonwood-tekniken har gett såväl proffs som amatörer högre bollhastighet och när TaylorMade nu kommer med Stealth 2 handlar det om att bibehålla den bollhastigheten och dessutom hjälpa oss alla att träffa fler fairways.


Vi fick hjälp av TaylorMades produktspecialist Oscar Davidsson som gav oss en genomgång av alla detaljer och förklarade alla tekniska termer en skön förmiddag på Halmstad Golfarena. Trots lite vinterkyla fick vi en mycket intressant ”hands on experience” där vi kunde prova de nya drivermodellerna och se skillnaderna mellan dem.


I klippet går Oscar igenom årets nyheter och varje modell i detalj.


Hur går det till?

Man kan fråga sig hur man gör för att följa upp en storsuccé som Stealth. Det enkla svaret är att TaylorMades driverserie 2023, Stealth 2, Stealth 2 Plus och Stealth HD, alla har konstruerats med ännu mer kolfiber. Standardmodellen Stealth 2 har nästan dubbelt så mycket kolfiber som originalet medan Stealth 2 Plus har 75 procent mer kolfiber.


Oscar använder också TaylorMades lite halvlustiga tagline, Fargiveness, som handlar om att man fortfarande ska slå långt (hit it far) och dessutom träffa fler fairways (forgiveness). Det här gäller alla modellerna och bygger både på en modifierad träffyta och en helt ny konstruktion av huvudet.

”Det finns ju också en miljöaspekt med Fargiveness. Rakare utslag betyder också färre bollar i skogen.” Tomo Bystedt, TaylorMade Golf

Gemensamt för alla modeller

Alla de tre Stealth 2-modellerna har en vidareutvecklad 60X Carbon Twist Face-träffyta. Den revolutionerande tekniken med en lätt kolfiber i träffyta och en friktionsbestrykning av polyuretan i det man kallar ”nanotexture cover” ger bättre energiöverföring och högre bollhastigheter samt optimala egenskaper oavsett väder. Nyheten i år är att träffytan är ännu mer effektiv och dessutom lättare, bara 23 gram mot originalets 26 gram, vilket bidrar till bättre prestanda.


Träffytan har nu också försetts med så kallad Inverted Cone Technology. Det här handlar om att variera träffytans tjocklek så att den är något tjockare i mitten och tunnare ut mot kanterna. På det här viset kan bollhastigheten bibehållas över en större del av träffytan genom att flexibiliteten sprids längre ut.


Nytt utseende

Där originalet hade en mattsvart topp har Stealth 2 försetts med en lyxigt glänsande svart topp. Träffytans färg är också mer djupt röd och på två av modellerna finns en snygg röd ring även runt baksidan, i syfte att hålla ihop komponenterna.


Faktum är att ringen finns på alla tre modellerna, men är svart på Stealth Plus 2. Det här är samma ring som TaylorMade först använde i Sim2, då i aluminium, men i den allmänna kolfiberyran är nu även ringen i kolfiber för att ge ytterligare möjligheter till omfördelning av massa och mer förlåtande egenskaper.


En rakare topplinje och matt framkant på toppen ger större fokus på bollen. Det finns också en estetiskt tilltalande kontrast mellan den matta frontlinjen och glansiga toppen.


Beprövad teknik och härligt ljud

Flera av TaylorMades tekniska innovationer från de senaste åren finns kvar i Stealth 2. Det handlar bland annat om Asymmetric Inertia Generator som gav den revolutionerande formen som inspirerade hela SIM-serien och nu fortfarande är grunden för de aerodynamiska egenskaperna i Stealth 2-serien. Den ger högre hastighet i den mest kritiska fasen av nedsvingen – precis före träffen. Den extra vikten lågt och långt bak ger också mer förlåtande egenskaper.


Även Speed Pocket finns kvar, TaylorMades innovativa spår i sulan som ger högre bollhastighet och mer förlåtande egenskaper vid kontakt lågt på träffytan.


En stor poäng med nya Stealth 2 är det härliga ljudet som TaylorMades tekniker lyckats skapa. Interna ribbor har styvat upp konstruktionen och den finjusterade akustiken ger ett mycket kraftfullt och tilltalande ljud.


Tre (fyra) olika modeller

Vad är då skillnaden mellan de olika modellerna och vilken ska man välja?


Stealth 2 (standardmodellen)

En 25 gram tungstenvikt i huvudets Inertia Generator längst bak ger maximalt förlåtande egenskaper. En så kallad TSS-vikt (TaylorMade Swingweight System) i sulan optimerar utgångsvinkel och spinntal samt kan anpassa driverns svingvikt vid en custom fitting. Som nämnts ovan syns också den klarröda kolfiberringen tydligt, en smaksak kanske, men den är ganska fin att se på. Läs mer om Stealth 2 Driver hos TaylorMade


Lågspinnande Stealth 2 Plus

Den tourigaste modellen är Stealth 2 Plus som har minst spinn i serien. Den största skillnaden är ändå den 15 gram tunga skjutbara vikten i sulan för anpassning av bollbanan tillsammans med TaylorMades justerbara Loft Sleeve. Den kolfiberförstärkta kompositringen och en 15 gram tung bakvikt bidrar till att göra Stealth 2 Plus mer förlåtande än sin föregångare


Superstabila och förlåtande Stealth 2 HD


Den mest förlåtande modellen i serien är Stealth 2 HD där HD står för High Draw. Kolfiberkonstruktionen och den 30 gram tunga vikten i huvudets Inertia Generator flyttad närmare hälen ger mer draw-tendens och extremt stort motstånd mot vridning.


Stealth 2 HD för damer


TaylorMade erbjuder en damspecifik version av Stealth 2 HD. Utöver en unik färgsättning har den också ett lättare huvud som ger högre klubbhastighet. De utmärkta förlåtande egenskaperna med hög utgångsvinkel och draw-tendens finns naturligtvis kvar.


”Spelare med hög klubbhastighet behöver ofta mindre spinn, men det är inte ovanligt att även de spelarna tvärtom behöver mer spinn från tee och då får bättre resultat med Stealth 2 HD.” Oscar Davidsson, TaylorMade Golf

Din helt personliga Stealth 2-driver

För dig som vill göra din driver personlig med egna färger erbjuder TaylorMade Mystealth 2 Plus, där du kan välja mellan en uppsjö alternativ. Du kan välja mellan nio olika färger på träffytan, fem olika ringfärger och två olika färger på toppen, topplinjen, vikterna och sikthjälpmedlet. Du får betala lite extra för det här, men det kan det vara värt för att få en klubba som ser ut exakt som du vill ha den.


Custom fitting

Det är ingen hemlighet att en driver som passar perfekt för en spelare kan vara helt fel för en annan. Därför är det viktigt att prova ut sin driver ordentligt. I nästa artikel om Stealth 2 Carbonwood ska vi berätta hur en custom fitting går till och vad man kan lära sig. En sak vi upptäckte var att det inte alls är självklart vilket huvud man ska ha bara för att man tror att man är en viss typ av spelare.


 

Disclaimer

Detta är en artikel som har gjorts möjlig med ekonomisk hjälp från TaylorMade. Innehållet är dock i sin helhet producerat av Kittad.

Comentarios


bottom of page