top of page

Putterutprovning – läskigt bra

Uppdaterat: 22 sep. 2022


Hur mycket skillnad kan en utprovad putter göra för ditt spel? Mycket upptäckte jag vid ett besök på Bokskogen Golf Academy där jag fick en aha-upplevelse om allt från hur min kropp fungerar till olika putterformer – och hur lätt ögonen luras av olika vinklar.


Utprovning är hett i golfvärlden. Anpassade klubbor kan göra stor nytta för många, och inte många skulle köpa en ny driver utan att prova olika huvuden, skaft och inställning. Men puttern är en sorgligt eftersatt klubba i det avseendet. Den är ju ”bara en putter” och väljs ofta utifrån vad nån tourspelare använder eller rycks från hyllan i shopen och hamnar direkt i bagen.


På Bokskogen Golf Academy arbetar Fredrik Tillgren och hans kollegor holistiskt med golfen. Det är inte så skumt som det låter utan handlar om att man har allt från fysträning och biomekanisk analys till svingträning och mental träning. Här finns också en TPI-utbildad kiropraktor som kan se över och korrigera låsningar som stör golfen. Och så just den utprovning av utrustning som är anledningen till att vi kört hit.


I den modernt inredda studion har man verktyg så att man kan mäta allt i processen – och ryktet om den avancerade utprovningen av putters har spridit sig långt utanför Bokskogen och den mest långväga gästen har rest ända från Örnsköldsvik för att prova ut en putter.Läskig känsla När det är dags att dra igång processen känns det lite nervöst. Jag har ju puttat bra många gånger och om jag nu ska börja gå på djupet med processen är jag rädd att känslan ska försvinna. Fredriks djupa kunskaper och många års erfarenhet av golfträning och utprovning samt pedagogiska metod lugnar och det blir tvärtom en mycket intressant timme.


Genom mätning av armlängd, underarmslängd, totallängd och koll av armbågsböjning samt vilket öga som är dominant bygger vi upp en biometrisk databank om mig. Det bygger samtidigt upp mitt förtroende för processen när det är tydligt och enkelt att följa samt förklaras så att jag förstår.


Siktar åt helsicke Mitt förtroende för mina egna ögon minskar dock när vi testar mitt sikte. En rät linje ser ut som en S-kurva och när jag satt ned puttern med linjen rakt mot hålet visar en laser och en liten spegel på träffytan att jag siktar käpprätt åt helsicke. Mycket märklig upplevelse. Men det förklarar kanske en del rätt usla missar eftersom det medvetna och det omedvetna behöver samverka och inte motarbeta varandra. Fredrik säger också att bara fem procent av spelarna siktar där de tror att de siktar så jag är uppenbarligen inte ensam.


Jag får ställa mig lite närmare bollen och flytta in den lite i stansen för att mitt dominanta högra öga ska komma rätt – och vips blir S-kurvan rak och siktet mitt i prick. Med korrigerat synmönster och bättre uppställning är det nu dags att hitta en putter som passar. Och det är inte svårt eftersom Bokskogen Golf Academy arbetar med SIK-putters där det finns lösa huvuden och skaft att montera ihop för att hitta något. Den som till äventyrs hellre vill ha en Ping eller Scotty Cameron kan även välja en sån putter.


Puttern ska passa uppställningen Huvudets form, skaftinfästning och sikthjälpmedel påverkar också siktet och puttningen, och det kanske viktigaste är att skaftlängd och lie ska passa en korrekt uppställning i stället för att man ska anpassa sig till puttern. Med en analys av puttrörelsen väljs också rätt loft så att bollen får optimal rull i träffen.


När vi efter en mycket lärorik timme kommit fram till vad som är rätt putter för mig och fått fram ”receptet” är det dock inte så enkelt som att bara langa fram plånboken och köpa med sig puttern direkt. Det är cirka tre veckor byggtid – och det gäller bara om man inte ska ha en specialpimpad putter som då måste byggas i USA och tar längre tid. Men den som väntar på något gott …Comments


bottom of page