top of page

[Speltest] Ai-One: Odysseys smarta putters levererar!

Uppdaterat: 5 feb.

Kan AI göra din puttning bättre? Ja, säger Odyssey. Efter några veckor med Odyssey Ai-One och Odyssey Ai-One Milled på olika greener är det svårt att säga emot.


Först och främst ska det sägas att jag puttar relativt bra överlag. Jag brukar kunna använda de flesta putters och ändå göra hyfsade resultat – till och med den gången Odyssey skickade en låneputter som var felvänd trollade jag ihop elva puttar på nio hål. Men det är inget snack om saken – ibland är träffen inte hundraprocentig och det är lätt att hamna fel i längd.Proffsen får en första titt på Ai-One.


Nya Ai-One sägs ge 21% bättre resultat på längre puttar. En underligt specifik siffra måhända, men den är resultatet av att Odyssey under en längre tid samlat in oerhörda mängder data som gör att de kan analysera de bästa spelarnas puttning och simulera vad som skulle hända om deras putter gett mer konsekventa resultat via den AI-designade träffyta som Ai-One är försedd med.


Ai-One Double Wide

När jag först fick nya Ai-One Double Wide i händerna så kändes det som att den hade enormt mycket loft, men det är en optisk synvilla förstärkt av White Hot-inserten och när jag vant mig vid looken är det bara att rulla iväg putt efter putt mot hålet och se flera av dem gå i – och de flesta stanna riktigt nära.Kul också att de gett oss en inblick i tekniken med ett fint ”fönster” på baksidan så att man kan se den ”knöliga” bakdelen på den AI-designade träffytan.


Här finns också utbytbara vikter i sulan för att du vid en custom fitting ska kunna få exakt den viktning och känsla som du är ute efter. Det här är den form jag har på min ”gamer”, puttern som ligger i min bag normalt och den har bara en aning tåhäng, precis vad jag behöver för att starta bollen på linjen.


Känslan i den mjuka White Hot-inserten, med sitt dämpade ljud, och balansen i puttern är riktigt bra. Jag fick låna en putter med 35-tumsskaft för en gångs skull – annars är det numera mest 34”-skaft i låneputters så det här var en positiv överraskning. En liten nackdel är att skaftet, förvisso fortfarande med namnet Stroke Lab, men numera inte längre tvåfärgat i härligt Candy Apple Red och svart utan bara ett ”vanligt” stålskaft med en motbalansering.


I övrigt är looken trevlig. Mörkblå finish (så mörk att jag trodde den var svart innan jag kom ut i dagsljus), vit insert och samma genomgående färgtema både på greppet och headcovern känns bra och premiumkänslan fortsätter i headcoverns magnetstängning. Mitt enda önskemål är att siktlinjen som nu bara finns på flangen fortsatt på topplinjen så jag som siktar med linje på bollen fått maximal effekt. Och om det kommer en Versa-version med vit topplinje och blå siktlinje hade det varit perfekt!


Hur gick det då med snacket om 21 procent närmare hålet? Tja, på korta puttar märktes som väntat ingen direkt skillnad, men på längre puttar, främst uppför där det inte rullar så mycket, var det enklare att komma nära trots den längre puttrörelsen. Min egen putter gjorde ett tappert jobb, men de sämsta träffarna hamnade betydligt längre från hålet än med Odyssey AI-One så det ligger nog faktiskt något i deras anspråk!


Priset är relativt rimliga 3499 kronor så Odyssey lär nog sälja en hel del Ai-One, både på putterns egna meriter och på den draghjälp som bland andra Jon Rahm tillför. Som bekant hade han den i bagen på Ryder Cup och överlevererade rätt bra på greenerna där.


Odyssey Ai-One Milled #7

Efter att en aning motvilligt ha lagt undan AI-One Double Wide var det dags att känna och klämma på den Ai-One Milled Seven T (oklart vad T står för) som också fanns med i lådan när det var tidig julklappsöppning här hemma.Här handlar det om en mer premiumbetonad känsla, med samma mörkblåa finish, men med en härligt guldfärgad insert i titan, som inte bara passar mitt öga utan också har en fastare känsla och bättre feedback. Skaftet är samma Stroke Lab 90-skaft som på vanliga Ai-One och föga överraskande ger även den här headcovern en skön premiumkänsla. En liten miss är att magneten sitter i den vita delen och redan gett en liten missfärgning där.


Enligt Odysseys ”heatmap” är den AI-designade träffytan på Ai-One Milled inte riktigt lika konsekvent som på vanliga Ai-One, framför allt inte vid träffar längre ut mot tån. Det här beror på att White Hot-inserten i sig bidrar till de förbättrade resultaten och den saknas ju här. Tyvärr saknas även det fräcka fönstret så att man inte kan se den knöliga formen, men det får man ta. Efter ett antal rundor med den här puttern i bagen är känslan ändå att fler långa puttar stannar nära hålet – och som jag spelar har jag ett utmärkt underlag i den här kategorin.


Premiummodellen Ai-One Milled kostar så klart mer än den vanliga Ai-One, 4999 kronor, och för mig som bara skulle låna den är det ett litet problem eftersom jag inte känner för att skiljas från den här fina #7-puttern nu.


0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page