top of page

[Test] Odyssey Tri-Hot 5K – bladputters med mallet-stabilitet

Uppdaterat: 22 sep. 2022Odysseys fem bladputters i Tri-Hot 5K-serien har klassiska former med prestanda som utmanar marknadens mest stabila mallet-putters. Och det är en ren fröjd att putta med de här skönheterna som levererar riktig premiumkänsla.


Vi som är lite äldre minns Odysseys gamla Tri-Hot som nu har drygt 20 år på nacken. Det var den tidens bästa putter i mina händer och kombinationen av tungstenviktning (jag har gett upp – volfram slog inte igenom bland massorna och nu skriver jag tungsten. Sue me.) och den mjuka White Hot-inserten gav stabilitet och härlig känsla. Och som vi alla vet är puttning "99 percent confidence" så en snygg putter med skön bollträff är halva striden.


När Odyssey så lanserade årets Tri-Hot med tillnamnet 5K var det inte utan visst intresse jag slet upp lådan för att se vad de hade lånat mig den här gången. Den första puttern var en Tri-Hot 5K Triple Wide som såg riktigt delikat ut. Jag spelar till vardags med en Machine som är ett lite bredare blad, men den här puttern är 45 mm bred, vilket gör den nästan lite fyrkantig. Men på ett bra sätt. Prova själva.


Den andra puttern de hade skickat hade en klassisk bladform och namnet Tri-Hot 5K One. Om Karsten Solheim kunnat patentera en form kunde han tjänat miljarder på alla putters som ser ut som gamla Ping Anser, och Odysseys One har klara Dale Head-vibbar. Men det är något som inte riktigt stämmer. Formen är rätt. Finishen är rätt. Accenterna och det tekniska är rätt. Men det är en vänsterputter! Oklart hur de har tänkt, men som tur är puttar jag lika bra åt båda hållen så det ska funka.Tekniken Det här är putters i absoluta premiumklassen (och kostar därefter, 4499 kronor) där huvudena konstruerats i rostfritt stål och aluminium samt försetts med rejäla tungstenvikter som ger enormt förlåtande egenskaper tillsammans med nya, ännu mer stabila Stroke Lab-skaftet. Hela pjäsen krönes sedan med en White Hot-insert och ett som ger en härlig känsla i träffen.


Med tyngdpunkten närmare målet sägs det bli mindre sidskruv när man träffar utanför sweetspot och stabiliteten ger tillsammans med vikten att även längden blir någorlunda likvärdig även om man inte alltid träffar bollen helt perfekt.


I Odysseys egna mätningar har man mätt upp motståndet mot vridning till över 5000 så kallade IZZ (vilket enligt en snabb googling är "the moment of inertia of a body along the axis perpendicular to both horizontal and vertical axis through centroid of the body"). Det här är förklaringen till 5K i putternamnet samt också förklaringen till hur Odyssey lyckats leverera bladputters som har mallet-prestanda.


De fem olika modellerna har olika mycket tåhäng och bara Triple Wide-modellen är så kallat face balanced. Det är lite skumt i en kategori som ska slåss mot mallets där majoriteten som används sannolikt är just face balanced.


För den som vill mixtra lite med sin putter kan tungstenvikterna skruvas ut och bytas mot andra vikter i stål eller aluminium för att ge en annan känsla eller förändra putterns tåhäng. Varning dock för att det sannolikt minskar stabiliteten och nog bäst görs tillsammans med en utprovare så att det blir rätt. Jag har inte sett något pris på viktpaketet (och faktiskt aldrig sett det över huvud taget).


I studion Jag ska inte säga att jag är skeptisk till marknadsföringssnack. Det är klart att inga leverantörer ljuger i sina presentationer. Men hur mycket är sånt som faktiskt har betydelse och hur mycket är stora ord om små detaljer? Jag är en "trust but verify"-kille och tog med båda modellerna till en studio för att testa dem med en Trackman.


Bland de löften som ges finns bättre längdkontroll, mer konsekventa längder vid träffar utanför sweetspot och mindre spridning. Sounds good – let's give it a try. Jag har drygt 300 putters på kontoret (samlade förr, nu är det mest damm som samlas där) så jag tog fram en klassisk Ping Dale Head och jämförde med Tri-Hot 5K One.


Till min stora glädje höll den vackra bladmodellen från förr jämna steg med den moderna One-modellen. Ända tills jag började träffa utanför sweetspot. Det var förvånansvärt svårt att slå "dåliga" puttar medvetet, men efter ett gäng försök hade jag fått ganska mycket data och Trackman berättade att när jag missade sweetspot blev skillnaden större och större ju längre puttar jag slog. Det är väl ungefär som att jämföra en klassisk racerbil mot en modern supersportbil.


När jag sedan jämförde Tripe Wide-modellen mot min Machine (registrerad som dödligt vapen på alla greener i hela världen) var skillnaden mindre (tack och lov, jag vill ju inte byta). Men så är det ju två relativt jämförbara putters tekniskt sett och Machine-puttern var inte billigare direkt.


På banan När jag slår några puttar på övningsgreenen i stekande sol är det intressant hur de olika färgerna står i kontrast till varandra och drar ögonen till sig. Det här är nog något man antingen älskar eller hatar – och personligen gillar jag skarpt hur det svarta, gråa och vita fungerar tillsammans med det härliga candy apple red-skaftet. Dock får One-modellen ett minus för att inserten är lite liten. Inte för att det stör spelmässigt, men det är inte lika snyggt.


The proof is in the pudding, som det heter. Och väl ute på banan är det inget snack om att Odysseys Tri-Hot 5K-serie är bra grejer. Riktigt bra. Jag var lite skeptisk till om det skulle finnas så mycket feedback, men de dåliga puttar jag ändå slår går tydligt att identifiera trots att ljudet och känslan inte förändras nämnvärt.


Om jag ska klaga på något – och som en kompis brukade säga när man frågade hur det var, "det är synd att inte klaga" – så är det att jag gärna sett ett grepp lite mer i premiumklassen. Och när man gör putters som ska kämpa mot mallet-modeller är det svårt att inte nämna skillnaden i sikthjälpmedel. De stora klumparna är måhända inte alltid så snygga, men det är lätt att sikta med dem.


Ett plus är dock den headcover som Odyssey leverera med Tri-Hot 5K-putters. Den har en utmärkt magnetstängning, mjukt och behagligt material och en design med premiumkänsla utan att för den skull vara skrikig i onödan. Bra!


Nämnvärt är att jag puttade bättre med One-modellen på banan. Förvisso bara ett varv med varje putter och förvisso beroende av en viss mängd tur. Men ändå. Jag drog i flera långa puttar och gick tre under par på nio hål med den smalaste bladmodellen. Dessutom en vänsterputter! Galet.


Slutsats Odyssey ger stora löften och Tri-Hot 5K levererar på dem. Det är en premiumputter med ett premiumpris, men inte dyr i ordets rätta bemärkelse. Prova lite och om du hittar en modell som passar ditt öga och känns bra så är det bara att slå till. Det är du värd!
0 kommentarer

Liknande inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page